lördag 20 oktober 2012

Arbete för kvinnor



För ett tag sedan åkte vi med vår minibuss på en skumpig färd till byn Akrabad, 15 mil från Delhi. Inte så långt kan tyckas, men i det här landet innebär dessa 15 mil även sex timmar av gas, broms, gupp, gupp, gas, broms… varvat med omkörningar och ett och annat tut.

I Akrabad med omnejd har TFGT arbete med att stärka kvinnor. Vi fick följa med när kvinnorna blev undervisade i att tillverka vaselin och någon kräm som skulle vara bra mot smärta. Kvinnorna kan sedan själva ta mikrokreditlån och börja tillverka saker och tjäna pengar. Det var riktigt många som kom och tittade, även män och barn. Efteråt fick vi veta att det inte alls brukade vara lika mycket folk där i vanliga fall, utan att tillströmningen berodde på något väldigt speciellt, nämligen ett antal ljushyade svenskar. När vi sedan satt med kamerorna riktade mot oss och försökte dricka den obligatoriska chaien på bästa sätt, var jag mycket tacksam för att jag inte är kändis.

Vaselintillverkning

Under denna vistelse fick jag även se apor ute i det fria för första gången, och åka på en vagn dragen av en mulåsna. Den turen fick dock ett abrupt slut då mulan fick för sig att uträtta sina behov rakt på vagnen. Vi var också så illa tvungna att använda oss av det indiska dasshålet. Dock var det inte alls så farligt som man hade kunnat tro, så vårt hål hemma i lägenheten har vid det här laget blivit använt några gånger också.

Hittills har mycket vi gjort hos TFGT bestått av att titta på, men en dag fick vi vara med och hjälpa några kvinnor i en SHG (Self Help Group), där de tillverkade ljus. Alla vi svenskar fick prova att sätta på veken till ljusformerna, men hjälpte mest till att förpacka ljusen.

Den 12 oktober 2012 var det tydligen “International Girl Child Day”, vilket TFGT uppmärksammade genom att ha lite teaterspel och föreläsningar för kvinnor från slummen. Indien är tydligen det fjärde värsta landet att vara flicka i. Många anser det här självklart att det är viktigare att satsa på sina söner än döttrar, vilket till stor del beror på att sönerna sedan blir ekonomiskt mer lönsamma. Flickor är undernärda i större skala än pojkar. Spädbarnsmord på flickor är dessutom inte heller helt ovanligt. En ond cirkel, som säkert är svår att bryta, eftersom hela tankesättet måste förändras. Detta får mig att förstå ännu mycket bättre hur viktigt TFGT:s arbete är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar