fredag 25 januari 2013

Respekt på olika vis



Tiden i Indien är nästan slut, endast tre och en halv vecka kvar. Det är en konstig känsla. Man funderar mycket på framtiden, och vad man ska göra när man kommer hem. Samtidigt har jag börjat upptäcka en charm, som jag inte sett tidigare, i landet Indien och staden Delhi, och alla människor som finns här.

Saker som i början var nya och spännande blev efter ett tag bara tråkig vardag. Nu när klockan tickar hemåt börjar man se på dem med andra ögon igen; de blir åter spännande saker, bara det att nu är man mer en del av dem.

Jag kommer säkert sakna marknaderna med sina små butiker och försäljningsstånd, de överfulla bussarna, allt liv och rörelse, all osvensk öppenhet. Det är fantastiskt att ha fått vara med om detta och på sitt sätt även bli en del av det, även om jag alltid kommer vara en utlänning, en gäst i deras land.

Man kan irritera sig på försäljare som nästan desperat ropar efter en – “Ma’m, ma’m” – när man går förbi deras stånd eller butiker. Man kan irritera sig på bilar som ständigt tutar, bara för att tuta. Överallt är man omgiven av ljud, som kan tyckas smått onödiga. Indierna är minsann inte rädda för att störa varandra.

När vi åker metro brukar vi utnyttja kvinnovagnen de har, eftersom det är färre människor därinne. Vare sig man sitter eller står fascineras man av hur det kommer gamla kvinnor och klämmer sig in på platser man inte trodde fanns. Folk tar verkligen för sig.

Ofrånkomligt är att man nu och då råkar på en tiggare som tar tag i ens arm eller knackar en på armbågen. I Sverige skulle det uppfattas som ohyfsat, respektlöst; man försöker att störa varandra så lite som möjligt. Ryggradskänslan säger åt mig att skynda mig bort från dessa påflugna människor. De följer efter, fortsätter knacka. När man blivit av med dem börjar man fundera på vem denna person var, får dåligt samvete över att man känt irritation. Personen kanske inte hade fått mat på evigheter. Att komma sådär och knacka enträget är ett sätt att visa att man finns. Annars försvinner man i vimlet av människor.

På julaftonsmorgonen lyxade vi till det och åt frukostbuffé på ett hotell en halvtimme från oss. Några minuter in i frukosten kom servitörerna med notan och de verkade hela tiden måna om att vi skulle gå ifrån snart. Det där med långa, mysiga måltider är inte riktigt indiernas grej, men vi hade ändå en härlig frukost. Ofta får man höra orden “Jeldi, jeldi”, skynda, skynda. Ändå går allt långsamt. Tiden fylls av väntan. Den eller det man väntar på, väntar i sin tur på någon eller något annat.

I Sverige aktar man sig ofta noga så att man inte sårar någon med vad man säger. I Indien är folk väldigt rättframma och säger saker som en svensk uppfattar ohyfsat, medan de bara ser det som ett konstaterande av något som alla ändå vet, fast en svensk aldrig skulle våga säga, eller bara skulle säga det bakom ryggen.

Respekt visar man helt enkelt inte på samma vis. Det där med att inte störa varandra är inget som finns i deras kultur; man äger ingen privat liten sfär som ingen får komma in i. Istället har de andra sätt att visa respekt på. De är öppna, gästvänliga och hjälpsamma och månar om att alla ska ha det bra. Den privata sfären är utbytt mot en gemensam, där alla bryr sig om alla. Istället för att prata bakom ryggen, säger de saker rätt ut. Om man kommer hem till någon blir man alltid bjuden på te och snacks.

Okända människor kommer fram och pratar med en, frågar var man kommer ifrån, undrar om man behöver hjälp med något. Vi är gäster i deras land, och alla vill göra allt för att vi ska ha det bra.

För att fortsätta med respekt, ju äldre man är desto mer respekterad blir man också. I hindi använder man olika ord beroende på åldern hos den man pratar med och vilken ställning den har i samhället. Ju äldre den är, desto mer respektfulla ord.

Vi har mött så många fina människor. Det blir konstigt att bara lämna dem i deras liv här och veta att det kommer gå vidare mitt i denna smutsiga stad i många år framöver, medan vi är hemma i all den svenska lyxen.

De här bilderna, på några av alla de fina människor vi mött, får avsluta inlägget:



 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar