lördag 20 april 2013

Enkel vardagslunk



Denna text skrev jag strax efter att jag kommit hem från Indien. Jag hade väl inte tänkt lägga den på bloggen från början, men när jag nu läste igenom den, tyckte jag att den faktiskt kunde passa in.

Vi är omringade av självklarheter. Kanske ser vi grannen bege sig till jobbet med portföljen i handen klockan sju varje morgon. Strax efter det kanske kvinnan med den röda mössan går förbi med sin tax. Vi öppnar kranen och får färdigt, iskallt dricksvatten direkt i glaset och sätter oss med glaset i ena handen och läser tidningen till en skål flingor med fil.
Inte tänker vi särskilt på grannen, men den dag han inte kliver ut genom dörren klockan sju, börjar vi undra om det hänt honom något. Han kanske är sjuk. Bara det inte är allvarligt… Innerst inne vet vi att det är lyx att få dricksvattnet färdigt i kranen, men inte är det förrän dagen det ligger kryptosporidier i vattnet som vi reflekterar mer över det.
Inför Indienresan hade jag förberett mig på utmaningar och att allt inte skulle bli som jag omedvetet, med mina referensramar, tänkt. Jag ville bryta mina mönster och få vidgade perspektiv. Jag hade blivit varnad att Delhi är en hemskt smutsig stad. Men äsch, det är väl ingen fara, tänkte jag. Ändå var det vad jag tyckte var jobbigast med att bo där. Att gå omkring utomhus var så långt ifrån min föreställningsvärld att jag inte i förväg kunnat tänka mig in i det, inte förstått att det var något som kunde spela någon roll. Jag som i vanliga fall älskar att gå promenader, gick knappt ut någon gång bara för att gå en promenad.
Nu är jag hemma igen och gick alldeles nyss en runda i närområdet, samma tur som jag gått otaliga gånger förut. Ändå var det inte likadant att gå den. Vilket privilegium att få andas in den friska luften! Ingen soplukt, inget damm, inga avgaser. Tänk att nästan vart man än tittar finns det något vackert att fästa blicken på! Visst fick man vara försiktig med var man satte fötterna, så att man inte halkade, men man behövde inte akta sig för sopor eller komockor. Runtomkring mig var det alldeles tyst. Det enda som hördes var knarrandet av mina fötter mot snön; inte en endaste biltuta; ingen dunkande, indisk musik. Allt var fridfullt.
Nu skulle säkert många indier tycka att Sverige är lite för tyst och ödsligt. De är ju vana vid sitt land och känner sig förhoppningsvis hemma och trygga där. Men nog känns Sverige lyxigt. Snart kommer jag dock vara så van vid allt det som varit så självklart under hela uppväxten att jag inte kommer reflektera så mycket över det. Jag kommer falla tillbaka in i den enkla vardagslunken, dricka mitt vatten, äta frukost till en svensk tidning och skönja folk som går förbi på gatan.
Någon gång ibland kan det dock vara trevligt att bryta vanorna för att få perspektiv på vardagen, även om det nog inte blir genom just fem månader till i Delhi.

Tre bilder från en promenad i Delhi: